Vedecká cukráreň│Rakovina - je možné vyliečiť nevyliečiteľné?

V prednáške sa budeme venovať rakovine vo všeobecnosti, prečo vzniká, či sa jej dá vyhnúť a zameriame sa aj na jej diagnostiku a liečbu. Zaujímavou otázkou bude, či je rakovina dedičná. Objasníme,  ako sa rakovina skúma, aké rôzne modely sa vo výskume rakoviny v súčasnosti používajú, ale povieme si aj o tom, ako vyzerá bežný deň vedca.  

Aké hoaxy sa o rakovine šíria internetom a prečo im nemáme veriť? Vedeli ste, napríklad, že rakovina semenníkov má vlastného "maskota"? V závere prednášky vám ho predstavíme a dozviete sa aj množstvo ďalších zaujímavých informácii o tejto,  ešte stále neprebádanej chorobe. Podujatie sa uskutoční bez účasti verejnosti. Otázky pre prednášajúcu môžete napísať do komentára na Facebooku do 20.2. 2022. Videozáznam z podujatia bude zverejnený na našom YouTube začiatkom marca 2022.

Hosť: 

Ing. Silvia Schmidtová, PhD. pôsobí ako vedecká pracovníčka na Ústave experimentálnej onkológie Biomedicínskeho centra SAV. Vyštudovala medicínske inžinierstvo na Fakulte chemickej a potravinárskej technológie STU a doktorát z onkológie získala na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského. Absolvovala niekoľko zahraničných stáži a vo svojej vedeckej  práci intenzívne spolupracuje s renomovanými slovenskými a zahraničnými inštitúciami. V rámci svojho výskumu sa venuje germinatívnym nádorom - heterogénnej skupine nádorov, ktoré sa najčastejšie vyskytujú v pohlavných žľazách – v semenníkoch u mužov a vo vaječníkoch u žien. 

Napriek vysokej úspešnosti liečby (približne 95%), časť pacientov prestane odpovedať na nasadenú liečbu a dochádza k rozvoju tzv. chemorezistencie. Rezistencia voči cisplatine postihuje pomerne malý, ale klinicky signifikantný počet pacientov, a je hlavným dôvodom úmrtnosti pacientov s germinatívnymi nádormi. 

Čo je Vedecká cukráreň?

Ide o pravidelné stretnutia študentov stredných škôl s osobnosťami slovenskej vedy, výskumu a techniky. Národné centrum pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti pri Centre vedecko-technických informácií SR (CVTI SR) v Bratislave oslovuje vedcov – odborníkov, ktorí populárnou formou a jednoduchým spôsobom vedia študentom vysvetliť zložitosti vedeckého výskumu. Vedecká cukráreň je pre študentov aj jedinečnou príležitosťou a priestorom na konfrontáciu vlastných poznatkov a názorov na dianie vo vede a technike. Vo vedeckej cukrárni sa diskutuje v uvoľnenej a priateľskej atmosfére pri čaji, minerálke a koláčikoch a svoje zohráva aj mimoškolské prostredie. Témy vedeckých cukrární sa vyberajú podľa aktuálnosti. Vedecká cukráreň trvá cca 90 minút (45 minút vystúpenie vedca a 45 minút diskusia).

 

 

 

 

 

Posledný update stránky: 2022-02-11 13:29