Výskum Slnka na veľkých teleskopoch a družiciach a jeho vplyv na našu planétu

Termín: 19.9.2017, 09:00 - 19.9.2017, 11:00

SEPTEMBROVÁ VEDECKÁ CUKRÁREŇ

Výskum Slnka na veľkých teleskopoch a družiciach  a jeho vplyv na našu planétu"

19. 9. 2017 od 9,00 hod. v CVTI SR

Prednáška bude o modernom výskume Slnka, pozemskými veľkými slnečnými teleskopmi a špecializovanými kozmickými laboratóriami. Predstavené budú najmodernejšie výsledky vo výskume Slnka za posledných 10-15 rokov, ktoré predstavia našu najbližšiu hviezdu ako zložité vesmírne teleso, na ktorom hrajú kľúčovú úlohu magnetické polia, a ktoré významne ovplyvňuje našu technologickú civilizáciu.

Na záver bude predstavený celoeurópsky projekt výstavby obrieho slnečného ďalekohľadu s priemerom hlavného zrkadla 4 m (za 200 miliónov EUR) na ktorom participuje aj Slovenská republika a ktorý dá perspektívu mladým slovenským vedcom (fyzikom, astronómom, slnečným fyzikom a technikom) pre účasť na zaujímavej vedeckej práci.

foto: RNDr. Aleš Kučera, CSc.

Septembrová vedecká cukráreň je sprievodným podujatím festivalu vedy Európska noc výskumníkov 2017. Festival vedy Európska noc výskumníkov 2017 otvorí vedeckú jeseň podujatí zameraných na  popularizáciu vedy a výskumu. Festival sa uskutoční v piatok 29. septembra 2017 v 5 slovenských mestách Bratislava, Košice, Žilina, Banská Bystrica a Poprad. Veda a inovácie nám dennodenne umožňujú používať technické a technologické vymoženosti, ktoré už považujeme za samozrejmé. Každý deň sa presviedčame, že veda lieči, veda spája a veda chráni. Ale veda aj tvorí a prináša emócie. Práve vďaka vede a inováciám dnes dokážeme oveľa viac. Všetko okolo nás si zaslúži nálepku Made by Science.


Čo je Vedecká cukráreň?

Ide o pravidelné stretnutia študentov stredných škôl s osobnosťami slovenskej vedy, výskumu a techniky. NCP VaT oslovuje vedcov – odborníkov, ktorí populárnou formou a jednoduchým spôsobom vedia študentom vysvetliť zložitosti vedeckého výskumu. Vedecká cukráreň je pre študentov aj jedinečnou príležitosťou a priestorom na konfrontáciu vlastných poznatkov a názorov na dianie vo vede a technike. Tak ako v každej cukrárni, aj v tej vedeckej, sa diskutuje v uvoľnenej a priateľskej atmosfére pri čaji, minerálke a koláčikoch a svoje zohráva aj mimoškolské prostredie. Témy vedeckých cukrární sa vyberajú podľa aktuálnosti. Vedecká cukráreň trvá cca 90 minút (45 minút vystúpenie vedca a 45 minút diskusia).